Kokböcker har länge varit populära samlarobjekt. Det finns många olika typer av kokböcker som man kan samla på, allt från gamla kokböcker från 1700-talet till moderna vegan- och glutenfria kokböcker.

Kokböcker kan hittas på loppmarknader, antikaffärer och online. Oftast är de gamla kokböcker som säljs dock antingen ofullständiga eller skadade, vilket gör att de inte är särskilt värdefulla. Det är därför viktigt att man letar efter bra exemplar som är i bra skick.

Om du letar efter kokböcker från förr i tiden är det bra att leta efter böcker som är från 1800-talet eller tidigare. De äldsta kokböckerna är ofta de mest eftersökta bland samlare. De äldsta kokböckerna kan ha tryckt på äldre språk och ha innehåll som inte är särskilt vanligt i moderna kokböcker.

 Svenska kokboksklassiker

Ulla Winbladhs Kokbok är skriven av Ulla Winbladh och har varit en viktig del av svensk matkultur i över 40 år. Det finns över 500 recept i boken, från enkla och traditionella maträtter till mer komplexa och moderna rätter. Ulla Winbladhs Kokbok ger också användare tips och råd för att skapa god mat.

Cajsa Wargs Kokbok, skriven av Cajsa Warg, är känd för sin övergripande fokus på svensk hushållning. Boken innehåller ett stort antal recept för traditionella och moderna maträtter, samt råd om matlagning och hushållning. Cajsa Wargs Kokbok är en perfekt källa för användare som letar efter inspiration för att laga god svensk mat

 Engelska kokböcker

En annan klassisk kokbok som är värd att samla på är ”Mrs. Beeton’s Book of Household Management”, skriven av Isabella Beeton och först utgiven 1861. Boken är en komplett guide för husföreståndare och innehåller bland annat recept, tips om inredning, skötsel av husdjur och mycket mera.

En annan berömd kokbok som är värd att samla på är ”The Boston Cooking School Cook-Book”, skriven av Fannie Merritt Farmer och först utgiven 1896. Boken är en komplett guide till att laga mat och är fortfarande en av de mest populära kokböckerna.

Sist men inte minst kan man samla på ”The French Chef Cookbook”, skriven av Julia Child och först utgiven 1961. Boken är en komplett guide till fransk matlagning och innehåller över 500 recept. Boken har även uppdaterats och utökats genom åren och är ett måste för den som är intresserad av fransk matlagning.